Двоен меур

Во процесот на двоен меур, полимерот се екструдира како цевка во водена бања. Водата брзо го гаси полимерот, намалувајќи ја неговата кристалност во споредба со конвенционалниот филм за гаснење со воздух. Пониското ниво на кристалност помага во последователниот процес на ориентација.

По гаснењето, цевката повторно се загрева до температурата на ориентација со помош на бања со топла вода или инфра-црвен грејач. Овој процес во два чекора на гаснење и повторно загревање на цевката помага да се контролира кристалноста и да се произведе порамномерна температура за ориентација. Цевката се проширува со дување воздух внатре, по сличен метод на обичен процес на дуван филм. Меѓутоа, во процесот на двојни меурчиња, цевката е ориентирана на пониски температури, создавајќи повисоки напрегања и сооднос на истегнување за време на ориентацијата. Како резултат на тоа, филмовите со двојни меурчиња имаат поголема ориентација од конвенционалните дувани филмови.

Ориентираниот филм може да претрпи чекор на термофиксација во трет меур, каде што цевката повторно се загрева до температурата на жарење. Ова помага да се контролира собирањето во филм за собирање или да се подобри димензионалната стабилност во филм што не се собира.

Важни фактори кои влијаат на перформансите ги вклучуваат температурите на ориентација и термофиксација, BUR (сооднос на истегнување на попречната ориентација) и TUR (однос на истегнување на насоката на машината).

Процесот на двојни меурчиња произведува филм со повеќе униформни својства во машината и попречни насоки од секвенцијален процес на тетра рамка. Процесите на Tenter frame имаат многу повисок излез од процесите со двојни меурчиња и се доминантниот метод што се користи за правење BOPP и BOPET филм. Процесите со двојни меурчиња често се користат за правење филм/вреќи за собирање, а неодамна се користат за производство на бариерни филмови.

Related brands
undefined
LYB LyondellBasell
Brands
Moplen • Adsyl • Adflex • Adstif
Пазари кои користат Двоен меур
Automotive
Сегменти
General • Interior
Compounding
Сегменти
Masterbatch • General
Consumer Goods
Сегменти
General • Kitchenware
Flexible Packaging
Сегменти
Shrink film • General • Food Packaging • Biaxially oriented film • Heavy duty packaging • Seal/peel
Industrial
Сегменти
Pipes & Hoses • Sheets / shapes • Agriculture & garden
Rigid Packaging
Сегменти
Pails and Containers • Bottles and Jars • General • Tubes • Sheet and Trays

Поддршка за корисници

Ние сме тука да ви помогнеме! Без разлика дали имате прашања или барања, не двоумете се да ни испратите е-пошта или да ја испратите формата за контакт. Контактирајте и ние ќе ви одговориме веднаш.

Контактирајте не

Контактирајте со нашиот тим преку е-пошта.